Poštovani,

Dne 04. i 05. rujna 2017. godine održala se Konferencija “Sudicidalno i auto-agresivno ponašanje u djece i mladih – činimo li dovoljno?” u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Šubićeva 9.

Samoubojstvo je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije drugi vodeći uzrok smrtnosti među mladima u dobi od 15 do 24 godine, a prema najnovijim podacima svaka dva sata jedna mlada osoba počini suicid. Zbog navedenog, suicid u mladih se u razvijenim zemljama svijeta smatra značajnim javnozdravstvenim problemom.
Samoozljeđivanje i drugi oblici auto-agresivnog ponašanja (poremećaji prehrane, zlouporaba i ovisnosti o psihoaktivnih tvarima) su u porastu u adolescentnoj dobi, a predstavljaju relevantan pokazatelj psihičkog zdravlja kasnije u odrasloj dobi te su rizični čimbenik za suicidalno ponašanje i pokušaj suicida.

O tome kako i kada prepoznati naše mlade u riziku za auto-agresivno i suicidalno ponašanje te pravovremeno i učinkovito djelovati raspravljalo se na ovoj dvodnevnoj Konferenciji.

Zahvaljujemo sudionicima i predavačima te svima onima koji su doprinjeli da ova Konferencija bude toliko uspješna. Nadamo se ponovnom susretu i slijedeće godine.